آشنایی با 15 خاصیت شگفت انگیز عدس
عدس یکی از دانه های خوراکی مغذی می باشد که در دسته حبوبات قرار دارد. این ماده غذایی از سرشار از مواد مغذی همچون لسیم، منیزیم، آهن، روی، سدیم و فیبر می باشد که برای حفط سلامتی انسان ها بسیار مفید می باشد. همچنین این محصول کشاورزی فاقد دانه های چربی می باشد و برای افراد دارای کلسترول بسیار مناسب می باشد. در این مقاله سعی داریم به فواید و خاصیت های پنهان در عدس بپردازیم که می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها نقش مهمی داشته باشد.
ارزش غذایی عدس
توجه به ارزش غذایی مواد مصرفی روزانه از اهمیت بالایی برخودار می باشد که همواره می بایست به این خصوص به شرح جدول زیر مین توجه داشت. این ماده غذایی یک منبع عالی برای دریافت پروتئین و مواد معدنی می باشد که جزئیات آن به شرح زیر است :
ارزش غذایی عدس پخته در ۱۰۰ گرم | |
ارزش غذایی | مقدار |
کالری | 116 کیلوکالری |
کل چربی | 0.4 گرم |
چربی اشباع | 0.1 گرم |
چربی چند غیر اشباع | 0.2 گرم |
چربی تک غیر اشتباع | 0.1 گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم |
سدیم | 2 میلی گرم |
پتاسیم | 369 میلی گرم |
کربوهیدرات | 20 گرم |
فیبر غذایی | 8 گرم |
قند | 1.8 گرم |
پروتئین | 9 گرم |
ویتامین آ | 0 درصد |
کلسیم | 1 درصد |
ویتامین دی | 0 درصد |
ویتامین ب ۱۲ | 0 درصد |
ویتامین ث | 2 درصد |
آهن | 18 درصد |
ویتامین ب ۶ | 10 درصد |
منیزیم | 9 درصد |
آشنایی با 15 خاصیت شگفت انگیز عدس
از آن جایی که حبوبات یک منبع خ.وب برای دریافت پروتئین می باشند در سراسر جهان به عنوان یک غذای اصلی در وعده های روزانه می باشد. فواید و خاصیت های شگفت انگیز عدس در کمک به درمان بسیاری از بیماری ها به شرح زیر می باشد :
1- پیشگیری از دیابت
افرادی که دارای بیماری دیابت می باشند به دلیل وجود مقاومت بدن در برابر انسولین و افزایش سسطح قند خون مانع مصرف مواد غذایی حاوی گلوکز می باشند. عدس به دلیل داشتن شاخص پایین در گلوکز می تواند یک غذای خوشمزه برای مبتلان به دیابت باشد. همچنین این ماده غذایی حاوی فیبر زیادی می باشند که می تواند سرعت قند خون در بدن را کاهش دهد. در مجموع کارشناسان تغذیه و سلامتی، عدس را یک ابرخوراکی برای پیشگیری از ابتلا شدن به دیابت و هایپرگلیسمی لقب داده اند.
2- کمک به سلامت دستگاه گوارش
عدس به دلیل داشتن فیبر رژیمی فراوان در درون خود بریای کمک به حفظ سلامت دستگاه گوارش و دفع مواد و سموم موجود بسیار مفید است. یکی دیگر از خاصیت های مهم د راین ماده غذایی، کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ می باشد.
3- حفظ سلامتی دردوران بارداری
این ماده غذایی به عنوان یک منبع قوی برای تامیناسید فولیک می باشد که مصرف آ« برای مادران باردار از اهمیت بالایی برخودار می باشد. اسید فولیک برای رشد جنین درون رحم بسیار مهم می باشد زیرا ابتلا شدن جنین به نقص های لوله های عصبی را به شدت کاهش می دهد.
4- کمک به حفظ سلامت قلب
بیمار ی قلبی، اولین و شایع ترین دلیل مرگ و میر در جهان شناخته شده است که دلیل آن داشتن سبک زندگی نا سالم و رژیم غذایی مضر می باشد که هر کدام از موارد مذکور خطر ابتلا به بیماری ها یقلبی را افزایش می دهد. بریا پیشگیری از این اتفاق می بایست یک رژیم غذایی صحیح را در زندگی روزمره خود به کار گیریم که مصرف خوراکی های سرشار از فیبر مانند عدس میتواند احتمال ایجاد بیماری قلب را کاهش دهد و از قلب در برار رادیکال های آزاد محافظت کند.
5- درمان بیماری سلیاک
عدس به دلیل نداشتن گلوتن که یک نوع پروتئین می باشد جزو خوراکی های محبوب محسوب می شود زیرا مصرف گلوتن برا افرادی که در هضم این ماده دچار مشکل هستند می تواند باعث بروز مشکلات فراوانی شود. افرادی که در هضم گلوتن ناتوان هستند به بیماری سلیاک دچا ر هستند که داشتن عدس در رژیم غذایی آن ها یک گزینه خوشمزه بشمار می رود.
6- ترمیم سلول های آسیب دیده در بدن
سلول های موجود در سطح بدن به دلایل مختلفی همواره در حال آسیب می باشند و برای ترمیم هر یک از آن ها، بدن نیازمند به دریافت پروتئین می باشد. میزان پروتئین موجود در محصول کشاورزی عدس نه تنها از دیگر خوراکی های هم دسته خود بلکه با گوشت قرمز نیز برابری می کند.
7- سرشار از اسید فولیک
عدس غنی از ویتامین ب-کمپلکس، مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک در زنان باردار، برای پیشگیری از تولد کودک ناقص، مفید است. بنابر بررسیهای محققان، نبود اسید فولیک کافی اغلب باعث نقص در لولهی عصبی جنین میشود. همچنین فولات موجود در عدس به تشکیل سلولهای قرمز خون کمک میکند و نقش مهمی در حفظ مقدار هوموسیستئین در بدن دارد. این ترکیب شیمیایی در برابر پرفشاری خون و صدمه به DNA که منجر به سرطان میشود، مؤثر است و به حفظ سلامت بدن کمک میکند.
8- کنترل وزن و تناسب اندام
از فواید عدس که محبوبیت فراوانی را از آن خود کرده است ثابت نگه داشتن وزن می باشد زیرا به دلیل داشتن فیبر غذایی بالا با پر کردن معده حس سیری طولانی مدتی را با خود به همراه دارد و از پرخوری جلوگیری می کند. این مواد غذایی به خاطر داشتن پروتئین بدون چربی و همچنین حس سیری که به آن اشاره کردم موجب تناسب اندام می شود.
9- پیشگیری از تصلب شریان
با توجه به تحقیقات کارشناسان داشتن عدس در جدول غذایی روزانه از به خاطر فراهم کردن آنتی اکسیدان های مورد نیاز در بدن از اهمیت بالایی برخوردار می باشد زیرا این آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در از بین بردن رادیکال های آزاد در سطح بدن دارند که موارد مذکور احتمال ابتلا شدن به بیماری تصلب شریان را کاهش می دهد و از صدمات سلولی و ژنی که در پیر شدن انسان ها نقش دارندريال جلوگیری می کند.
10- تولید ماهیچه
عدس به دلیل داشتن پروتئین بدون چربی در درون خود برای رشد و ترمیم اندام ها و ماهیچه ها در بدن بسیار مفید می باشد. وجود اسید آِمینه های فراوان دراین ماده غذایی به خصوص در عدس جوانه زده برای ساخت و تولید ماهیچه بسیار ضروری می باشد.
11- جلوگیری از کم خونی
کم خونی یک بیماری شایع در بین تمامی انسان ها در سطح جهان می باشد که دلیل آن پایین بودن سطح گلبول قرمز در سطح می باشد. بدن انسان برای تولید گلبول های قرمز در خون برای انتقال اکسیژن نیازمند یک مادع معدنی به نام آهن می باشد. از همین رو عسد به دلیل داشتن مبنع غنی از آهن می تواند در تولید گلبول قرمز کمک شایان توجهی داشته باشد.
12- منبع پروتئین گیاهی
پیدا کردن یک برا یدریافت پروتئین که برای بدن ما مفید باشد نسبتا کار دشواری می باشد، و عدس به دلیل نداشتن چربی های مضر در درون خود می تواند یک منبع ایده آل برای پروتئین باشد.
13- پیشگیری از ابتلا به سرطان
عدس داری یک نوع پروتئین گیاهی به نام لکتین می باشد که مصرف آن مانع از رشد سلول های سرطانی در سطح بدن می شود. همچنین آنتی اکسیدان های موجود در سطح بدن همچون ویتان های B,C با از بین بردن رادیکال آزاد در سطح بدن از رشد و گسترش سلول های سرطانی جلوگیری می کند.
14- حفظ سلامت پوست و مو
عدس حاوی آنتیاکسیدان است که میتواند از پوست و مو در برابر تاثیرات مخرب رادیکالهای آزاد محافظت کند. رادیکالهای آزاد موادی مضر هستند که میتوانند به سلولهای بدن به ویژه سلولهای پوست مو آسیب برسانند. همچینی به دلیل داشتن ویتامین A می تواند در برابر بسیاری بیماری ها که پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهد جلوگیر کند و مانع از ریزش مو می شود.
15- کمک به رشد کودکان
کودکان به دلیل اینکه همواره در حال رشد هستند، بدنشان دارای سوخت و ساز بالایی می باشد که از همین رو تامین کردن منبع غذایی مغذی از اهمیت بالایی برخودار می باشد. عدس به خاطر داشتن فیبر بالا و پروتئین گیاهی می تواند در جدول مصرفی کودکان جایگاه ویژه ای داشته باشد زیرا به رشد و استخوان بندی کودکان بسیار کمک می کند.
مضرات مصرف عدس
عدس به دلیل داشتن فواید بسیاری که دارد موجب شده است که بیشتر مردم آن را در رژیم غذایی خود قرار دهند اما این محصول کشاورزی دارای ضررهایی می باشد که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد که به شرح زیر می باشد :
- غلظت خون : از نظر طب سنتی مصرف زیاد عدس در رژیم غذایی روزانه موجب افزایش سودا در بدن انسان می شود که در نتیجه غلظت خون را به همراه دارد.
- تولید سنگ کلیه: عدس، حاوی مقدار فراوانی از ترکیبات اگزالات که این ترکیبات باعث تولید سنگ کلیه میشوند. بنابراین افرادی که به سنگ کلیه مبتلا هستند باید از مصرف حبوبات و عدس پرهیز کنند.
- زخم معده : عدس در دسته حبوبات قرار دارد و مصرف آن موجب ایجاد تفخ می شود به همین بهتر از کسانی که دارای بیماری های زخم معده و دیگر مشکلات گوارشی هستند بهتر است قبل از مصرف به مدت یک روز در آب خیسانده شود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.