10 مورد از خواص شگفت انگیز انواع لوبیا را بشناسید
حبوبات دانه هایی مغذی و سرشار از مواد معدنی مختلف مانند آهن، کلسیم، پتاسیم و غیره هستند که انواع مختلفی داشته و در بین خانواده ها و سبد غذایی افراد نقش بسزایی دارند. یکی از شناخته شده ترین ماده های غذایی در این گروه، لوبیا می باشد که علاوه بر دارا بودن ویژگی ها و فوایدی بسیار، خوش خوراک و خوش طمع بوده به نحوی که به عنصری مهم و حیاتی در دستورالعمل غذاها، مخصوصا غذاهای ایرانی بدل شده است.
لوبیا چه در ایران و چه در خارج ایران انواع مختلفی دارد که هر کدام از آن ها با توجه به ویژگی ها و خصوصیات منحصر به فرد خود، کاربردهای متنوعی داشته و طرفداران خودشان را دارند. این که کدام یک از انواع لوبیا کاربرد بیشتری داشته و یا سهم بیشتری در بازار ایران را دارد از مواردی است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت تا شما را به شناخت بهتری از آن برسانیم.
انواع لوبیا
چیزی که در مورد لوبیا اعجاب انگیز خواهد بود این است که بیش از 4 هزار نوع لوبیا در ایران و خارج از ایران در زمین های کشاورزی به بهره برداری می رسد که البته فقط چند نوع آن در ایران شناخته شده است و در زندگی و مصرف روزانه کاربرد دارد. از دلایلی محبوبیت برخی ازگونه های این محصول می توان به شرایط کاشت و به ثمر رسیدن و ویژگی های مناسبتر آن ها اشاره نمود.
لوبیا چیتی
لوبیا چیتی که به نام لوبیا رومی نیز شناخته می شود، یکی از شناخته شده ترین انواع لوبیا است که بیشتر در مناطق فارس و لرستان کشت می شود. این نوع لوبیا در مناطقی مانند پرتغال، ایتالیا، ترکیه و همچنین ایران بسیار پر مصرف و پر طرفدار است. این نوع لوبیا دارای آمینو اسید بسیار یالایی بوده و از همین جهت دارای پروتئین زیادی است و یکی از جایگزین های اصلی و مناسب برای گوشت خواهد بود.
لوبیا قرمز
لوبیا قرمز نیز همان طور که از اسم آن مشخص است دارای رنگ قرمز بوده و به دلیل شباهتی که به شکل کلیه دارد با نام لوبیا کلیوی نیز شناخته می شود. این لوبیا دارای فواید و مزایای بسیاری است که از مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- ادرار آور
- درمان بیماری های کلیوی
- تقویت نیروی جنسی
- ضد سرطان
- برطرف کننده یبوست
لوبیا چشم بلبلی
لوبیا چشم بلبلی نیز یکی دیگر از انواع پرطرفدار لوبیا در جهان، مخصوصا در ایران است که بیشتر در مناطق گرم سیر کشت و به عمل می آید. این لوبیا را در طب سنتی با اسم لوبیای بلدی نیز می شناسند. کشور های همچون چین نیز در کنار ایران در استفاده از این نوع لوبیا زبانزد هستند. از فواید منحصر به فرد این لوبیا نسبت به لوبیاهای دیگر می توان به خاصیت تسکین دهندگی تشنگی و رفع اسهال اشاره کرد.
لوبیا عروس
لوبیا عروس یکی دیگر از انواع لوبیاهای پرطرفدار در ایران است که برای اولین بار در لیما کشت و به ثمر رسید، از همین جهت این لوبیا را به نام لوبیای لیما نیز می شناسند. البته کشت این لوبیا در حال حاضر محدود به لیما نشده و در ایران نیز در استان مرکزی و اصفهان به کشت خواهد رسید. این دانه پر خاصیت علاوه بر فواید و مزایای لوبیا چیتی و لوبیا قرمز، دارای فیبر بسیار زیادی نسبت به سایر لوبیاها بوده و از همین جهت برای تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید می باشد.
لوبیا سفید
لوبیا سفید همان طور که انتظار می رود دارای رنگی سفید است و از محبوبیت بالایی نه تنها در ایران بلکه در کشورهایی مانند آمریکا و بریتانیا برخوردار است. این نوع لوبیا نیز مانند سایر انواع لوبیا از فواید و خاصیت های بسیاری برخوردار است که از جمله متمایزترین این خاصیت ها می توان به دارا بودن مقدار بسیار زیادی کربوهیدرات در این نوع لوبیا اشاره نمود.
لوبیا رشتی
این نوع از لوبیا به نام لوبیا کشاورزی نیز معروف است و مانند سایر انواع ذکر شده، یکی از پرمصرف ترین لوبیاها در ایران است. نکته قابل توجه در مورد لوبیا رشتی خوش پخت تر بودن و نیاز به زمان آماده سازی کمتر نسبت به سایر انواع لوبیا می باشد. این لوبیا همانطور که از اسم آن بر می آید بیشتر در مناطق شمال کشور مانند رشت و لاهیجان کشت شده و به عمل می آید. البته که کشت آن محدود به همین ناحیه نشده و در شهر هایی مانند زنجان نیز کشاورزان زیادی به کاشت لوبیا به خصوص لوبیا رشتی خوش خوراک فوق العاده مشغول گشته اند.
لوبیا سیاه
لوبیا سیاه یکی از غنی ترین و پرسود ترین لوبیاها بوده که در اصل متعلق به مناطقی چون آمریکای مرکزی و جنوبی، مکزیک و پرتغال است و طرفدار بسیار در این مناطق داشته است. نکته قابل توجه این است که این محبوبیت تا ایران نیز آمده است و این نوع لوبیا با رنگ سیاه خودش، جای خود را در سبد غذایی و کشوی حبوبات خانوداه های ایرانی باز کرده است.
لوبیا سبز
لوبیا سبز نیز یکی دیگر از انواع مختلف لوبیا می باشد که به نسبت لوبیاهای دیگر کالری کمتری داشته و مقدار کالری آن در 100 گرم، حدود 30 کالری می باشد. این نوع از لوبیا به دلیل داشتن ویتامین کا یک منبع مناسب و ایده آل برای تقویت استحکام استخوان است.
ارزش غذایی لوبیا
لوبیا، دانه ای کوچک اما اعجاب انگیز که دارای خواص و مواد معدنی و مفید بسیاری است که همین امر آن را به یکی از مهمترین مواد غذایی در سفره غذایی ایرانیان تبدیل کرده است. در جدول زیر برخی از مواد معدنی و مفید لوبیا با مقیاس یک لیوان لوبیا ( ۳۰۰ گرم ) به صورت تقریبی ذکر شده است.
ارزش غذایی لوبیا |
|
نوع | مقدار |
پروتئین | ۳۰ گرم |
چربی | ۲ گرم |
کربوهیدرات | ۹۰ گرم |
فیبر | ۳۰ گرم |
آهن | ۴۰ درصد نیاز روزانه |
کلسیم | ۱۶ درصد مصرف روزانه |
منیزیم | ۴۲ درصد مصرف روزانه |
فسفر | ۵۰ درصد مصرف روزانه |
پتاسیم | ۴۲ درصد مصرف روزانه |
فولات | نیاز کامل مورد نظر روزانه |
خواص کلی انواع لوبیا
همانطور که گفته شد، لوبیا انواع بسیار متنوع و گوناگونی دارد که تعداد آن به بیش از 4 هزار نوع می رسد. هر کدام از انواع لوبیا دارای خصوصیات و ویژگی های منحصر به فردی هستند با این حال خواص مشترکی در میان تمامی آن ها مشاهده می شود. آنچه که مشخص است به دلیل بالا بودن تعداد این مزایا امکان بررسی و نام بردن همه آن ها در این مقاله وجود ندارد اما سعی شده است که ۱۰ مورد از خواص مهم و شگفت انگیز این حبوبات، برایتان عنوان گردد تا بتوانید به شناخت بهتری از این دانه سحرانگیز دست پیدا کنید به طوری که همین فردا برای خرید عمده لوبیا اقدامات لازم را انجام هید.
دارای فیبر فراوان
لوبیا فارغ از نوعی که دارد دارای مقدار بسیار قابل توجهی فیبر بوده و می تواند منبعی بسیار مناسب برای تهیه فیبر مورد نظر بدن شما باشد. فیبر به صورت کلی تاثیر بسیار بسزایی در روند گوارش شما داشته و از ایجاد یبوست و دیگر مشکلات گوارشی جلوگیری می نماید. همچنین قرار گرفتن این ماده حیرت انگیز در رژیم غذایی شما باعث کنترل سوخت و ساز بدنتان می شود.
اگر شما نیز در طول روز، میان وعده های بسیاری را استفاده می کنید و در طی روز همواره احساس گشنگی می کنید، این اتفاق به این دلیل است که در وعده های اصلی خود به اندازه کافی فیبر دریافت نکرده اید. از سوی دیگر به دلیل این کمبود و استفاده از میان وعده های سرشار از کالری، مشکلاتی همچون اضافه وزن در بدن شما ایجاد خواهد شد. استفاده لوبیا به عنوان منبع سرشار فیبر در وعده غذایی می تواند راه حلی ساده و آسان برای رفع این مشکل باشد.
دارای آنتی اکسدان فراوان
وجود رادیکال های آزاد یکی از موارد خطرساز برای بدن انسان است که آنتی اکسدان ها در این زمان به کمک بدن انسان آمده و در برابر آن ها مقابله خواهند کرد. لوبیا یکی از مهمترین منابع سرشار از آنتی اکسیدان است که مصرف آن می تواند در مقاوم سازی بدن شما بسیار کمک کننده و مفید باشد.
مبارزه با سرطان
سرطان یکی از بیماری های دردناکی است که امروزه به خاطر شرایط محیطی و نحوه زندگی انسان ها بسیار شایع شده است. لوبیا به عنوان منبعی مغذی و دارای ویتامین C و فیبر فراوان نقش بسیار مهمی را در پیشگیری از بیماری سرطان بازی می کند. لوبیا نه تنها مانع بروز سرطان می شود بلکه در صورت ابتلای فرد به این بیماری نیز در درمان آن بسیار موثر و کمک کننده خواهد بود.
پایین آورنده فشار خون
با بالا رفتن سن یکی از شایع ترین اتفاق ها و تغییراتی که در بدن انسان بروز خواهد داد، عدم کنترل فشار خون است اما جای نگرانی وجود نخواهد داشت زیرا که می شود با بک رژیم غذایی مناسب این موضوع را تا حد بسیار بالایی کنترل نمود. لوبیا یکی از آن مواد غذایی مهمی است که برای کنترل فشار خون باید در رژیم غذایی شما قرار گیرد. این دانه سحرآمیز با داشتن مواد مغذی و مفیدی چون فیبر، پروتئین و ویتامین های فراوان می تواند یک منبع مهم برای سلامتی شما در هر زمینه ای به خصوص کنترل فشار خون باشد.
مبارزه با دیابت
تحقیقات نشان داده است که لوبیا به خاطر داشتن فیبر فراوان و مواد مغذی متنوعی که در خود دارد یک منبع غذایی مناسب برای کسانی است که دارای دیابت نوع ۲ هستند. لوبیا دارای شاخص گلیسمی (GI) بسیار پایینی است که به معنای عدم تاثیر زیاد بر قند خون می باشد و این موضوع خود به نوعی باعث کنترل قند خون خواهد شد.
مانع ابتلا به کبد چرب
امروزه با توجه به نحوه زندگی انسان ها و عادت های مخرب مانند سیگار کشیدن، خوردن غذاهای فست فودی و مشروبات الکی و … احتمال بروز کبد چرب در انسان ها بسیار بالا رفته است. اولین قدم برای جلوگیری از ایجاد کبد چرب کم کردن این عادت های مخرب است اما در ادامه می توان با در نظر گرفتن یک رژیم غذایی مناسب به این امر کمک کرد. یکی از مواد غذایی موثر در این زمینه همانطور که انتظار می رود، لوبیا است.
تقویت سلامت پوست و مو
یکی از مهمترین مسائلی که امروزه مورد توجه همه افراد قرار گرفته است، سلامت و زیبایی پوست و مو است. لوبیا به دلیل داشتن مقدار بالایی فیبر و مواد مغذی در حفظ و نگهداری سلامت و زیبایی پوست و موی شما بسیار تاثیر گذار بوده و از ایجاد چین و چروک در پوست و ریزش مو تا حد بسیار بالایی جلوگیری خواهد کرد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که این دانه کوچک چگونه می تواند این قدر گره گشا و موثر باشد. باید عنوان داشت که همانطور که ذکر شد، لوبیا دشمن سرسخت رادیکال های آزاد است و عامل اصلی در فرسایش پوست و مو انسان قرار گرفتن در برابر رادیکال های آزاد است.
مبارزه با بیماری های قلبی
یکی دیگر از فواید قابل توجه لوبیا، کاهش کلسترول بدن است. قرار گرفتن این ماده مقوی در رژیم روزانه می تواند تا حد بسیار زیادی کلسترول بدن را کاهش داده و همین امر باعث خواهد شد که بدن در برابر بیماری های قلبی مقاوم شده و بتواند در صورت بروز بیماری های قلبی روند بهبود را سریع تر و راحت تر طی نماید. اهمیت لوبیا را در مقابله با بیماری های عروقی و قلبی نمی توان دست کم گرفت زیرا بر طبق تحقیقات انچام شده این ماده غذایی شگفت انگیز می تواند تا ۲۵ درصد احتمال بروز بیماری های قلبی را کاهش دهد.
کاهش دهنده وزن
اگر شما نیز احساس می کنید که همواره گشنه هستید و در طول روز، به غیر از وعده های اصلی، وعده های بسیاری را ریزه خواری می کنید، بدانید که همین امر باعث افزایش وزن و به هم ریختن تناسب اندام شما خواهد شد. لوبیا به دلیل داشتن فیبر فراوان حس سیری را در شما ایجاد خواهد کرد و به همین سبب میل به خوردن و اشتهای کاذب در شما کم خواهد شد و در نهایت باعث خواهد شد که شما کالری اضافی به بدن خود وارد ننمایید و تناسب اندام خود را در بهترین حالت خود نگه دارید. اگر قصد این را دارید که به اندامی خوب و متناسب برسید از همین امروز، لوبیا را در رژیم غذایی خود بیشتر قرار دهید.
دارای پروتئن و مواد معدنی
لوبیا یکی از مهم ترین منابع دارای پروتئین گیاهی است به نحوی که یک لیوان لوبیا دارای ۳۰ گرم پروتئین یعنی برابر با ۱۰۰ گرم گوشت می باشد. از همین جهت می تواند جایگزین بسیار مناسبی برای گوشت در افراد گیاه خوار و یا مصرف کمتر گوشت در افرادی با رژیم غذایی عادی باشد. همچنین لوبیا سرشار از مواد معدنی چون منیزیم، روی، آهن و پتاسیم بوده که در سلامت بدن شما بسیار تاثیر گذار و مفید خواهد بود. وجود پروتئین و مواد معدنی باعث رفع بیماری های بسیاری در بدن خواهد شد که یکی از مهمترین آن ها رفع کم خونی مخصوصا در خانم ها زمان عادت ماهانه است.
مضرات انواع لوبیا
در کنار فواید بسیار زیاد لوبیا، باید اشاره نمود که این محصول سحرانگیز، دارای مضراتی نیز در برخی از موارد می باشد. مصرف زیاد بعضی از انواع مختلف لوبیا مانند لوبیا چیتی برای افرادی که دارای روده حساس هستند، ممکن است خطرساز شده و مناسب نباشد. همچنین خانم های باردار نیز بهتر است قبل از مصرف لوبیا، رژیم غذایی خود را با دکتر مربوطه بررسی نمایند.
موارد استفاده لوبیا در رژیم غذایی
همانطور که گفته شد، انواع مختلفی از لوبیا وجود دارد که می توان از آن در غذاها و خوراکی های مختلف از جمله موارد زیر استفاده نمود:
- انواع سالاد های مختلف
- انواع خوراک همچون خوراک لوبیا سفید
- انواع خورش های مختلف چون خورش قرمه سبزی و …
- خوراک های مختلف لوبیا
- و بسیاری از موارد دیگر با توجه به طبع و سلیقه غذایی افراد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.