قیمت عمده عدس
حبوبات از دیرباز تاکنون یکی از مواد اصلی غذایی سفره های ایرانی بوده که به دلیل تنوع بالا و فواید بسیار، مورد توجه پزشکان و طبیبان نیز قرار گرفته است. یکی از پرخاصیت ترین این حبوبات، عدس می باشد که علاوه بر مزه بی نظیر، دارای خواص و مواد مغذی بسیاری است.
از عدس، این حبوب پر فایده و مغذی در پخت و طبخ خوراکی های بسیاری استفاده می شود، از خوراک عدسی که معروف ترین آن ها به شمار می رود، گرفته تا سالاد ها و خوراکی های تلفیقی جدیدی که این ماده در آن نقش اصلی را ایفا می نماید. به علاوه عدس در طرز تهیه عدس پلو که یکی از غذاهای محبوب ما ایرانیان است، کاربرد زیادی دارد.
شاید برای شما سوال پیش بیاید که عدس چه مزایا و ویژگی هایی دارد که اینگونه مورد توجه آشپزها و دیگر افراد قرار گرفته است. اما قبل از پاسخگویی به این سوال بهتر است به سراغ انواع عدس برویم تا با خانواده بزرگ عدس بیشتر آشنا شویم.
انواع مختلف عدس
همانطور که اشاره شد، عدس دارای انواع مختلفی می باشد که برخی از آن ها امروزه به اسم های دیگر می شناسیم و شاید دانستن این که آن ها هم جزئی از خانواد عدس ها هستند برایمان عجیب و جالب باشد. از جمله اعضای خانواده عدس ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدس سیاه
- عدس قرمز
- عدس قهوهای
- عدس سبز
- ماش
- لپه
هر کدم از انواع عدس ها در عین داشتن مزایا و ویژگی هایی مشترک دارای خواص جداگانه و منحصربه فرد می باشد که آن ها را از یکدیگر متمایز ساخته است. اما به صورت کلی تمام موارد ذکر شده به عنوان خانواده عدس، از جمله مغذی ترین حبوبات بوده و می توانند به عنوان یکی از موارد لازم در طرز تهیه سوپ عدس بکار رفته و یا همراه برنج و دیگر غلات یک وعده مفید و سالم را برای شما به ارمغان بیاورند.
عدس سیاه
عدس سیاه یکی از کمیاب ترین عدس های موجود در بازار و با رنگ سیاه می باشد و دارای مواد مغذی و ویتامین های بسیاری است. بیشترین ویتامین موجود در آن نیز، ویتامین خانواده B است. خوشبختانه این نوع عدس را می توان در آب و هوا و مناطق مختلف کشت نمود و از خواص آن بهره برد.
عدس قرمز
این نوع عدس را که یکی از محبوب ترین عدس ها در کشور هندوستان نیز می باشد، در ایران به اسم های دیگری مانند دال عدس و ماسوز نیز شناخته می شود. این نوع عدس به دلیل خواص و مزایا متنوع و ارزش غذایی بالا، پایه ثابت رژیم های غذایی بوده و همواره در این زمینه مورد توجه پزشکان متخصص است.
عدس قهوه ای
عدس قهوه ای محبوب ترین و پر مصرف ترین نوع عدس در ایران است که می توان از آن در غذاها و خوراکی های بسیاری استفاده نمود. این عدس سرشار از مواد مغذی و مفید برای بدن انسان می بلشد که به تنهایی دارای انواع مختلفی است که از جمله آن نمونه ها می توان به عدس اسپانیایی، آلمانی و هندوستانی اشاره نمود.
عدس سبز
عدس سبز نیز با رنگ سبز خود، مانند عدس قهوه ای و سایر عدس ها دارای خواص و موارد مغذی بسیاری است و می توان آن را به عنوان یک همراه مناسب، در برنح و یا سوپ و سالاد استفاده نمود.
تفاوت این نوع از عدس با عدس های دیگر در داشتن پوستی سخت است که همین موضوع مدت پخت آن را به نسبت عدس قهوه ای و سایر عدس ها بیشتر می کند. این جریان می تواند جنبه مثبتی نیز داشته باشد که در کنار مواد دیگر که نیاز به زمان پخت بالایی دارند، شکل و ظاهر خود را از دست نداده و به غذا، ظاهری زیبا می بخشد. از این عدس به عنوان یکی از مواد اصلی برای طرز تهیه آش عدس استفاده می شود.
ماش
ما همواره ماش را به عنوان یک حبوب جداگانه شناخته ایم اما آن نیز یکی از انواع خانواده بزرگ عدس می باشد که دارای تغییرات ظاهری و خواصی متفاوت است. اصالت این محصول مربوط به کشور هندوستان است و در ابتدا از این کشور به کشورهای دیگر صادر می شده است اما در حال حاضر می توان این محصول را در ایران نیز کشت و برداشت نمود.
لپه
همانطور که می دانید لپه به دانه های جدا شده حبوبات می گویند که پوست آن ها کنده شده است. لپه دارای تنوع بسیاری است و یکی از انواع آن، از عدس قرمز درست می شود. به همین روی می توان این حبوب را نیز در دسته عدس ها قرار داد.
انواع عدس بر اساس اندازه
به صورت کلی علاوه بر تنوع بالای نوعی عدس ها می توان آن ها را از نظر سایز و اندازه نیز تقسیم بندی کرد که این تقسیم بندی شامل سه زیر گروه زیر می شود.
- عدس درشت
- عدس متوسط
- عدس ریز
عدس درشت
عدس درشت که به نام Laird Type نیز شناخته می شود دارای اندازه ای حدود 6 الی 7 میلی متر می باشد و رویه آن به رنگ سبز رنگ بوده که اگر از پوست آن بگذریم داخل آن عدسی به رنگ زرد قرار دارد. البته شایان ذکر است که این عدس با توجه به کشوری که در آن کشت می شود داری مزه و طعم متفاوتی است اما به صورت کلی نسبت به دیگر عدس ها مزه بهتری دارد.
عدس متوسط
عدس متوسط که به نام Richlea نیز شناخته می شود نیز مانند نمونه درشت آن دارای پوسته سبز بوده که درون آن عدس زرد قرار دارد. اندازه این عدس چیزی در حدود 5.5 الی 6 میلیمتر می باشد.
عدس ریز
عدس زیر نیز که به نام Eston شناخته می شود یک نمونه ایرانی است که به صورت کلی ۱۰ روز زودتر از عدس درشت به بار می نشیند و حدود 7 درصد بیشتر محصول می دهد. این عدس به دلیل اندازه کوچکی که حدود 4.5 الی 5.5 میلیمتر است، کمتر مورد توجه افراد قرار می گیرد. بدیهی است که اندازه و سایز عدس در مقدار ارزش غذایی آن نیز تاثیرگذار می باشد.
قیمت عدس در بازار
یکی از مواردی که در تهیه این محصول پر خاصیت قابل توجه می باشد، قیمت آن در بازار است که با توجه به تنوع بالا و شرایط موجود، نمی توان قیمت ثابتی را برای آن در نظر گرفت. در جدول زیر سعی شده است، میانگین قیمت محصولات خانوده عدس برای یک کیلو از آن محصول ذکر شود تا شما بتوانید با اطلاع از آن، با آگاهی بیشتری در این زمینه برای خرید این محصول اقدام نمایید. طبیعی است که خرید عمده عدس از لحاظ قیمت به صرفه تر بوده و قیمت کمتری دارد.
قیمت عدس در بازار | |
نوع عدس | قیمت بر حسب 1 کیلوگرم |
عدس سیاه | 200 هزار تومان |
عدس قرمز | 50 هزار تومان |
عدس قهوهای | 65 هزار تومان |
عدس سبز | 80 هزار تومان |
ماش | 75 هزار تومان |
لپه | 50 هزار تومان |
عوامل موثر در تعیین قیمت عدس
همانطور که گفته شده عدس انواع مختلفی داشته و با کیفیت های مختلفی برداشت و وارد بازار می شوند. عوامل گوناگونی در تعیین قیمت این محصول پرخاصیت دخیل هستند که یکی از شاخص ترین و واضح ترین این علل، تفاوت در نوع عدس است. زیرا که هر کدام از این عدس ها بذر متفاوتی داشته و قیمت بذر و طرق کشت و پرورش آن ها متفاوت بوده است و در نتیچه قیمت نهایی آن ها با هم متفاوت می باشد.
اما اگر از تنوع نوع نیز بگذریم، خواهیم دید که در یک نوع عدس نیز ما شاهد تفاوت قیمت هایی فاحش و بسیار زیاد هستیم که برایمان ایجاد سوال می کند که چه چیزی باعث این تفاوت شده است. موارد زیر را می توان به عنوان عوامل مهم ایجاد قیمت های متفاوت فروش در عدس شود.
مرغوبیت
اولین موردی که می توان به آن اشاره نمود، کیفیت محصول و مرغوبیت عدس است. عدس ها با توحه به محل و آب و هوای که در آن کاشت، داشت و برداشت می شوند، دارای کیفیت متفاوتی هستند و در نتیجه با قیمت مختلفی در بازار به فروش می رسند.
ریز یا درشت بودن
همان طور که پیش تر عنوان شد، ریز یا درشت بودن عدس با توجه به آن که در انواع مختلف عدس قرار می گیرد، موجب بروز اختلاف قیمتی در این دو نوع عدس می شود.
داخلی یا خارجی بودن
این نکته را نیز در نظر داشته باشید با این که ما در حال حاضر امکان کشت عدس را در داخل کشور داریم اما همچنن محصولات وارداتی در بازار وجود دارند که به دلیل وارداتی بودن و هزینه هایی چون حمل و نقل، گمرک و دیگر مسائل بر روی قیمت نهایی آن ها تاثیر گذار می باشد.
نوسانات ارزی
در کنار تمامی این مواردی که ذکر شد، نوسانات ارزی نیز همواره بازار حبوبات و مواد غذایی را در تلاطم نگه داشته است. تغییرات قیمت ارز می تواند منجر به افزایش یا کاهش قیمت عدس شود.
عدس ایرانی و خارجی
همانطور که اشاره شد در حال حاضر علاوه بر عدس های ایرانی که در داخل کشور کشت می شوند ما شاهد واردات عدس خارجی نیز هستیم. این دو عدس از جنبه های مختلفی با یکدیگر متفاوت هستند که از جمله آن موارد می توان به
- پخت
- رنگ
- طعم
نیز اشاره کرد.
پخت
یکی از تفاوت های بین عدس های ایرانی و خارجی در زمان پخت آن است. به طور کلی عدس های خارجی مانند عدس کانادایی دارای زمان پختی حدود ۲۰ الی ۳۰ دقیقه هستند اما این زمان برای پخت عدس ایرانی در حدود ۱ الی ۲ ساعت است.
رنگ
اگر بخواهیم از نظر رنگ عدس ایرانی و خارجی را با هم مقایسه کنیم، باید بگوییم که عدس ایرانی، نسبت به مدل خارجی پر رنگ تر است و البته باید این موضوع را نیز مورد توجه قرار داد که مدل ایرانی آن دارای رنگ یک دستی نبوده و طیف رنگی متفاوتی با یکدیگر دارند.
طعم
طعم عدس به صورت کلی یک موضوع سلیقه ای بوده اما می توان به صورت کلی عنوان کرد که طعم عدس ایرانی بهتر از محصول خارجی است. اگر شما نیز به دنبال عدس خوش مزه و با کیفیت هستید توصیه می شود، عدس ایرانی تهیه و مصرف نمایید.
ارزش غذایی عدس
عدس ها به صورت کلی داری مواد مغذی و معدنی بسیاری هستند و حتی به تنهایی اگر پخته شوند می توانند یک وعده غذایی کامل و جامع برای بدن انسان باشند.
همانطور که می دانید پخت غذا در بافت حبوبات تغییر ایجاد می نماید و این موضوع باعث افزایش یا کاهش در برخی از فواید و مزایای عدس می شود. به همین منظور ما در ادامه در دو جدول جداگانه به بررسی ارزش غذایی عدس پخته و خام پرداخته ایم.
ارزش غذایی عدس خام در 100 گرم |
|
کالری عدس | 353 ژول |
کل چربی | 1.1 گرم |
چربی اشباع | 0.2 گرم |
چربی چند غیر اشباع | 0.5 گرم |
چربی تک غیر اشباع | 0.2 گرم |
کلسترول | – |
سدیم | 6 میلی گرم |
پتاسیم | 955 میلی گرم |
کل کربوهیدرات | 60 گرم |
فیبر غذایی | 31 گرم |
قند | 2 گرم |
پروتئین | 26 گرم |
کلسیم | 5% |
آهن | 41% |
منیزیم | 30% |
ویتامین A | – |
ویتامین D | – |
ویتامین B6 | 25% |
ویتامین B12 | – |
ویتامین C | 7% |
ارزش غذایی عدس پخته در ۱۰۰ گرم |
|
کالری عدس | 116 ژول |
کل چربی | 0.4 گرم |
چربی اشباع | 0.1 گرم |
چربی چند غیر اشباع | 0.2 گرم |
چربی تک غیر اشباع | 0.1 گرم |
کلسترول | – |
سدیم | 2 میلی گرم |
پتاسیم | 369 میلی گرم |
کل کربوهیدرات | 20 گرم |
فیبر غذایی | 8 گرم |
قند | 1.8 گرم |
پروتئین | 9 گرم |
کلسیم | 1% |
آهن | 18% |
منیزیم | 9% |
ویتامین A | – |
ویتامین D | – |
ویتامین B6 | 10% |
ویتامین B12 | – |
ویتامین C | 2% |
خواص عدس
عدس به صورت کلی با توجه به مواد مغذی و ارزش غذایی بالایی که دارد برای بدن بسیار مفید بوده و در درمان بسیاری از بیماری ها موثر واقع می گردد. این منبع غذایی حتی می تواند از بروز بسیاری از بیماری ها جلوگیری کند. در ادامه بر برخی از مهمترین خواص عدس خواهیم پرداخت تا شما به شناخت بهتری از این ماده با ارزش دست یابید.
تولید و تقویت ماهیچه
همانطور که می دانید بدن انسان برای تولید و تقویت ماهیچه نیاز به پروتئین دارد و عدس با توجه به آمار ارائه شده در جداول ارزش غذایی، به دلیل داشتن مقدار قابل توجهی پروتئین می تواند یک خوراکی ایده آل برای این موضوع باشد. در نتیجه می تواند کمک شایانی به تولید و تقویت ماهیچه های انسان نماید.
همانطور که در جدول مشاهده کردید، مقدار پروتئین عدس خام بیشتر از عدس پخته است و از همین روی می توان برای این منظور از جوانه گندم استفاده نمود تا پرونئین بیشتری را جذب بدن شود.
کنترل دیایت
عدس دارای فیبر بسیار زیادی است و به همین سبب این محصول برای افرادی که دچار بیماری دیابت هستند بسیار مفید تلقی می شود چون می تواند دیابت آن ها را کنترل نماید. همچنین استفاده از این محصول در کسانی که احتمال مبتلا شدن به بیماری دیابت را دارند تا حد زیادی باعث جلوگیری از بروز این بیماری می شود.
بهتر است بیماران دیابتی برای استفاده از این محصول با دکتر متخصص خود نیز مشورت نمایند تا مقدار و چگونگی آن را با توجه به سیستم بدنی فرد مشخص نماید.
سلامت قلب
قلب یکی از مهمترین اعضای بدن است که عملکرد آن، عملکرد کل سیستم بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. به همین منظور سلامت این عنصر حیاتی بسیار اهمیت دارد. عدس به دلیل داشتن منیزیم به تقویت ماهیچه قلب کمک کرده و باعث عملکرد بهتر آن می شود. همچنین به دلیل ناچیز بودن چربی موجود در عدس، مصرف آن هیچ خطری برای قلب نداشته و می توان از آن با خیال راحت استفاده نمود و از دیگر مزایای آن نیز بهره مند شد.
پیشگیری از گرفتگی شریان
عدس یکی از منابع سرشار از آنتی اکسیدان است که همین امر در برابر رادیکال های آزاد به خوبی مقابله کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند. همچنین به دلیل داشتن آنتی اکسیدان از گرفتگی شریان ها نیز جلوگیری کرده و باعث بهبود عملکرد سیستم خون رسانی نیز می شود.
پیشگیری از سرطان
یکی از عنصر هایی که در درمان و پیشگیری از سرطان در حال حاضر بسیار کارآمد و کارساز است، لکتین است که در حبوباتی مانند عدس به وفور یافت می شود. لکتین در طی فرایندی برنامه ریزی شده باعث مرگ سلول های سرطانی شده و به همین روش مانع از بروز سرطان می شود که با تحقيقات اخیر ثابت شده تا حدودی در درمان این بیماری نیز موثر است.
کاهش وزن
اگر شما نیز جز آن دسته افرادی هستید که به دنبال کاهش وزن هستید، استفاده از عدس به دلیل داشتن فیبر بالا، انتخاب خوبی برای قرار گرفتن در رژیم غذایی تان است. عدس با فیبر بالا باعث ایجاد احساس سیری در شما شده و این موضوع باعث کم شدن اشتها و مصرف کمتر غذا در انسان می شود که در نتیجه این امر باعث کنترل و کاهش وزن می شود.
درمان کم خونی
عدس به دلیل داشتن عنصری چون آهن درون خود، می تواند یک ماده حیاتی برای تامین آهن بدن و رفع کم خونی در انسان شود و از همین روی است که این ماده غذایی در دوره سیکل بانوان می تواند یک ماده غذایی مناسب و ایده آل برای آن ها باشد. با توجه به تحقيقات صورت گرفته شده توسط متخصصین درصد بالایی از افراد و به خصوص خانم ها در ایران از کمبود آهن و کم خونی رنچ می برند که مصرف این حبوب می تواند به آن ها در کنترل این موضوع کمک کند.
بهبود عملکرد مغز
پزشکان و متخصصان با آزمایش های بسیار و تحقیق های جامعی که بر روی این موضوع انجام داده اند، به این موضوع پی برده اند که عدس و به صورت کلی حبوبات، روی کارکرد عصبی و سیستم مغز بسیار تاثیرگذار بوده و باعث عمکرد بهتر آن می شود. از همین روی است که در سال های جدید، عدسی و غذاهایی متشکل از عدس برای دانش آموزان و محصلان بسیار توصیه می شود.
بهبود عملکرد الکترولیتی
عدس به دلیل داشتن مقدار قابل ملاحظه ای پتاسیم برای فعالیت های الکترولیتی بدن بسیار کارساز بوده است و امروزه به این موضوع پی برده شده است که علل ایجاد بسیاری از بیماری ها، کمبود مواد معدنی ای چون پتاسیم و سدیم و دیگر مواد معدنی می باشد. از همین روی استفاده از عدس می تواند به دلیل داشتن مواد معدنی از بدن در برابر بسیاری از بیماری ها محافظت نماید.
عوارض جانبی عدس
همانطور که اشاره شد عدس دارای مزایا و خواص بسیاری است که سیستم دفاعی بدن بسیار کمک کرده و باعث حفظ سلامتی فرد می شود، اما مصرف زیاد این ماده غذایی نیز برای برخی از افراد ممکن است عوارضی را به همراه داشته باشد که از جمله این عوارض می توان به موارد زیر اشاره نمود.
خطر تشکیل سنگ کلیه
عدس دارای مقداری اگزالات بوده که امروزه مشخص شده، اگزالات یکی از عوانل اصلی تشکیل سنگ کلیه در افراد می باشد. به همین دلیل مصرف بیش از حد این محصول می تواند مشکلاتی را برای کلیه ها ایجاد نمایند. پس اگر به هر دلیلی قرار است عدس را به مقدار بیشتری در رژیم غذایی خود قرار دهید، حتما قبل از اقدام با پزشک تغذیه مشورت نمایید.
خطر ابتلا به بیماریهای کلیوی
همان طوری که پیش تر عنوان شد، عدس دارای مقدار قابل توجهی پروتئین است و مصرف بیش از حد از این محصول، پروتئین زیادی را به بدن انتقال می دهد. اما همانطور که می دانید بدن ما به ازای هر یک کیلوگرم به 0.8 گرم پروتئن نیاز دارد و وقتی مقدار پروتئین دریافتی ما بیش از حد مجاز باشد، کلیه ها برای دفع پروتئین اضافی مجبور به کار بیشتر خواهند شد و این در طولانی مدت در روند کار کلیه ها ایجاد مشکل می کند.
شرایط نگهداری عدس
ممکن است شما بخواهید عدس مصرفی خود را به صورت عمده تهیه نمایید برای این امر شیوه نگهداری از ان از اهمیت بالایی برخوردار است. به همین منظور بهتر است عدس را در فضای خشک و خنک نگهداری نمایید و از قرار دادن آن در فضای مرطوب جدا اجتناب کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.