آموزش نحوه کاشت ذرت

آموزش نحوه کاشت ذرت

 نحوه کاشت ذرت

آموزش نحوه کاشت ذرت

ذرت یکی از گیاهان پر مصرف در جهان بوده که پس از گندم در رتبه دوم، از نظر گستردگی و میزان مصرف قرار می گیرد. به دلیل تقاضای بالای خرید عمده ذرت، زمین های زیادی در زیر کشت این گیاه رفته که از این نظر پس از گندم و برنج در مقام سوم قرار دارد.

ذرت گیاهی از خانواده Poaceae است که امروزه برای مصارف انسانی و صنایعی مانند دام، طیور و همچنین در مواردی چون صنعت دارویی و شیمیایی نیز کاردبرد داشته و از محبوبت زیادی برخوردار است. این گیاه کشت بسیار آسانی داشته، اما برای اینکه بتوان برداشتی بهینه از این محصول را داشت، باید شرایط ویژه ای را برای کشت آن به وجود آورد.

انواع ذرت

ذرت با توجه به نوع بذر و منطقه کشت دارای انواع گوناگونی است که هر یک از آن ها می تواند کاربردهای مختلف و متفاوتی داشته باشد. در ادامه اسامی برخی از آن ها برای آشنایی شما ذکر شده است. طریقه کاشت و شرایط پرورش ذرت تقربا به یک صورت بوده و تفاوت چندانی با یکدیگر نخواهد داشت.البته لازم به ذکر که نوع آن در قیمت عمده ذرت تاثیرگدار خواهد بود.

انواع ذرت
ذرت دندان اسبی (Dent corn)
ذرت بلوری (سخت، کهربایی، Flint corn)
ذرت آردی (Floury corn – Soft corn)
ذرت شیرین (یا قندی، Sweet corn)
ذرت بو دادنی (پاپ کورن – Pop corn)
ذرت غلاف‌دار (Pod corn)
ذرت مومی‌ (Waxy corn
ذرت اپک – ۲  (Opaque – 2)

شرایط لازم برای کشت ذرت

برای کاشت و پرورش هر گیاهی نیاز به شرایط و فضای خاص و ویژه ای است که ذرت نیز از این جریان مستثنی نخواهد بود. یکی از بهترین مناطق برای کاشت ذرت فارغ از نوع، مناطقی با آب و هوای گرم و معتدل است. پرورش این گیاه نیاز به نور بسیار دارد پس بهتر است محیطی را برای کاشت این گیاه انتخاب نمایید که دارای نور فراوان باشد. همچنین گیاه مذکور نیاز به آبیاری فراوان و خاکی مغذی داشته که توجه به این نکات می تواند، محصولی بهتر و مرغوب تر را به ارمغان بیاورد.

به صورت کلی می توان شرایط مناسب برای کاشت ذرت را این گونه بیان کرد:

  • آب و هوای گرم و معتدل
  • نور فراوان
  • خاک مناسب و مغذی
  • دسترسی به آب فراوان

شرایط آبیاری

ذرت از دسته محصولاتی است که نیازمند آب فراوانی است و این مقدار با توجه به شرایط محیطی و آب و هوایی متفاوت می باشد. این محصول در کشت اول در هر هکتار نیازمند ۸ هزار متر مربع آب بوده که این عدد برای مناطق گرم و خشک به ۹ الی ۱۰ هزار متر مربع می رسد.

برای کاشت ذرت اگر زمین رطوبت کافی را نداشته باشد، لازم است که قبل از کاشتن بذر یک بار زمین آبیاری شود تا رطوبت مورد نیاز حاصل شده و شرایط برای کاشت ذرت مهیا شود. پس از ان با رشد گیاه و بزرگ تر شدن ذرت نیاز گیاه به آبیاری بیشتر و بیشتر می شود.

عوامل موثر در آبیاری

در آبیاری ذرت عموامل بسیاری دخیل هستند که برخی از مهمترین این عوامل در جدول زیر قید شده است.

شرایط آبیاری

عوامل موثر در آبیاری

شرایط آب و هوایی
نوع خاک
 روش آبیاری

روش های آبیاری

همانطور که گفته شد این محصول نیازمند آب فراوانی است و به همین منظور روش های متعددی برای آبیاری زمین های کشاورزی ذرت وجود دارد. در ادامه بر برخی از مهمترین این روش ها خواهیم پرداخت.

آبیاری سنتی

یکی از قدیمی ترین روش های آبیاری، روش سنتی یا همان ایجاد جوی در بین زمین است. این روش نیازمند آب بسیار زیادی بوده و به صرفه نمی باشد و همچنین با این روش آبیاری به صورت یکنواخت انجام نمی شده است. به همین دلیل در حال حاضر با اینکه همچنان در برخی از نواحی این روش در حال استفاده است اما در بیشتر نقاط جای خود را به روش های دیگر آبیاری داده است.

آبیاری قطره ای

در آبیازی قطره ای، آب با فشار کم و به صورت قطره ای به ریشه گیاه ریخته می شود و فقط در محل های مورد نیاز از آب استفاده می شود. همین موضوع باعث شده است که به طور میانگین تا ۵۰ درصد در مصرف آب صرفه جویی شود.

آبیاری بارانی

در روش آبیاری بارانی از سنتر پیووت برای آبیاری زمین استفاده می شود و در این روش آب به صورت باران بر روی بذر و خاک می ریزد. این روش نیز به نسبت روش سنتی به صرفه تر بوده و آب کمتری را مورد استفاده قرار می دهد.

فاکتور های مهم برای کاشت ذرت

همان طور که اشاره شد، یکی از مهم ترین مسائلی که در کاشت و پرورش ذرت مانند هر گیاه دیگری باید به آن توجه شود، انتخاب زمان و مکان مناسب برای کاشت است. زیرا که در صورت عدم انتخابی درست، محصول به عمل نخواهد آمد و یا در صورت رشد و برداشت، کیفیت لازم را نخواهد داشت.

زمان

کاشت ذرت نیازمند آب و هوایی گرم و خشک بوده و بهترین دما برای کاشت این محصول، دمایی بین 16 الی 34 درجه است. با توجه به شرایط آب و هوایی حاکم بر ایران بهترین زمان برای کاشت این گیاه اواخر بهار تا اواسط تابستان است. این موضوع را در نظر داشته باشید که شما در طی حداقل 60 روز و حداکثر 100 روزی که پس از کاشت برای برداشت نهایی باید طی نماید؛ بهتر است این شرایط هوایی را برای محصول مهیا کنید، در غیر این صورت محصول نهایی کیفیت بالایی نخواهد داشت.

مکان

محیط کشت ذرت بهتر است رطوبت کافی داشته و مکان جغرافیایی آن آفتاب گیر باشد زیرا که این گیاه بیش از هر چیزی نیازمند نور مستقیم خورشید است. از آن جایی که ذرت از طریق گرده افشانی تکثیر و رشد می یابد، لازم است که در محیط کشت آن هوا با خوبی جریان داشته باشد. گیاهانی مثل سیب زمینی، خیار، کدو تنبل و اسکواش می توانند در جوار این گیاه کشت شوند اما از کشت تمشک و لوبیا در کنار ذرت بپرهیزید.

ویژگی های خاک

گیاهان تمامی مواد مورد نیاز رشد و نمو خود را از خاک درایفت می کنند بنابراین تغذیه و رهکشب به موقع خاک تاثیر بسزایی در کیفیت محصوصل نهای خواهد داشت. از جمله ویژگی هایی که خاک کیاه ذرت ملزم به داشتن آن می باشد شامل:

  • پیش از آغاز کشت این گیاه، زمین مورد نظر می بایست به خوبی شخم زده شده و نرم شود.
  • همچنین لازم است خاک به خوبی رهکشی شود.
  • علاوه براین ها برای تغذیه خاک و رشد بهتر گیاه لازم است پیش از اقدام به کشت ذرت و در طول روند رشد آن از کود های تقویتی استفاده نمایید.
  • لازم است خاک از نظر داتشن آفات بررسی شود تا در صورت مشاهده انواع آن از سموم آفت کشت یا روش های دستی نسبت به از بین آن ها به موقع اقدام شود.
  • تا حد امکان لازم است که گیاهان هرز را هرس نمایید.
  • سعی کنید که از کودهای مغذی و در نظر گرفته شده برای کشاورزی، برای کاشت و پرورش این محصول استفاده نمایید. بهترین خاک برای کاشت ذرت خاکی با قلیایی بین 5.8 الی 6.8 است.
  • بهترین دمای خاک برای کاشتن بذر ذرت، حداقل ۱۸ درجه سانتیگراد است. پس از رسیدن دمای خاک به این درجه می توانید اقدام به کاشت بذر در خاک نمایید.

نحوه کاشت ذرت

برای کاشت ذرت در ابتدا باید بذری سالم تهیه نمایید تا بتوانید محصولی مرغوب و با کیفیت را برداشت کنید. در ادامه، به نحوه کشت ذرت خواهیم پرداخت.

  • ابتدا، می بایست بذر مرغوب تهیه نمایید.
  • برای کاشت بذر تهیه شده، باید زمین را شخم زده و آماده کاشت نمایید.
  • سپس بذر را در عمق 2.5 الی 5 سانتیمتر، به فاصله 20 الی 30 سانتیمتر در ردیف هایی به فاصله 60 الی 75 سانتیمتر داخل خاک قرار دهید.
  • پس از آن، به صورت کامل آبیاری نموده و زمین را مملو از آب نمایید.
  • پس از یک هفته بذرهای کاشته شده جوانه زده و از سر از خاک بیرون خواهند آورد. زمانی که رشد این جوانه ها به 25 سانتی متر رسید باید کود نیتروژن را به آن اضافه کرده و  آبیاری نمایید.
  • بهتر است عمل کوددهی را هر  30 روز یک بار تکرار نمایید.

نکته: آماده سازی خاک از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، زیرا که اگر خاک به خوبی زهکشی نشده باشد، به دلیل اینکه این گیاه نیاز به آبیاری فراوان دارد، در اثر این آبیاری ها ممکن است باعث پوسیدگی محصول شود.

مراحل کاشت ذرت
زمان فعالیت
4 هفته قبل از کاشت شخم زدن زمین
زمان کاشت کاشت بذرها را به فاصله 20 الی 30 سانتی متر، در ردیف هایی به فاصله 60 الی 70 سانتی متر و در عمق 2.5 الی 5 سانتی متر 
پس از کاشت آبیاری کامل
یک هفته پس از کاشت جوانه زدن بذر ها
زمانی که جوانه ها به 25 سانتی متر رسیدند افزودن کود نیتروژن به خاک
هر 30 روز یک بار تکرار کوددهی

نحوه برداشت ذرت

ذرت با توجه به نوع آب و هوا و منطقه و همچنین نوع بذر انتخابی، زمان به عمل رسیدن متفاوتی خواهد داشت اما به طول معمول زمانی بین 60 الی 100 روز را می توان بازه مناسبی برای این امر دانست. سوالی که ممکن است پیش ییاید این است که گیاه ذرت چه زمانی به رشد کامل خود رسیده و آماده برداشت است؟

چگونه تشخص دهیم ذرت آماده برداشت است؟

برای این که بتوانیم متوجه شویم که آیا زمان برداشت محصول رسیده یا خیر باید به نکات زیر توجه کنیم و اگر شرایط زیر را در محصول مشاهده کردیم، متوجه خواهیم شد که زمان برداشت محصول فرا رسیده است.

  • منگوله ذرت باید خشک شده باشد و تغییر رنگ کامل داده باشد.
  • گوش ذرت باید از قسمت ساقه کمی منفصل شده باشد.
  • گوش ها کاملا پر و مستحکم شده باشند.
  • دانه ها ترد شده و با دست زدن به آن ها شکنندگی آن ها حس شود.

نحوه برداشت

این نکته را در برداشت ذرت در نظر داشته باشید که این محصول را باید از ریشه برداشت نمایید و سعی نمایید که عمل برداشت را در صبح زود انجام داده و پس از برداشت محصول را به جای خنکی منتقل کنید.

نحوه کاشت ذرت

کاشت ذرت در گلدان

اگر شما از طرفداران استفاده از ذرت هستید و دوست دارید که کاشت آن را تجربه نمایید اما دارای زمین های وسیع کشاورزی نیستید،شما می توانید کاشت ذرت در گلدان را امتحان نمایید.

پرورش ذرت در گلدان مانند زمین های کشاورزی نیازمند نور فراوان و مرطوب بودن خاک است. اگر می توانید این شرایط را ایجاد نمایید، شما می توانید پرورش خانگی ذرت را در خانه خود تحربه کنید.

مراحل کاشت ذرت در گلدان

برای کاشت ذرت در گلدان باید شرایط و قواعدی را رعایت نمایید تا بتوانید محصولی مناسب را برداشت نمایید. اولین و مهمترین کار برای کاشت ذرت، تهیه گلدانی مناسب برای این منظور است. برای کاشت ذرت شما نیازمند گلدانی حداقل به قطر 30 سانتی متر هستید.

پس از تهیه گلدان، نوبت به تهیه بذر مناسب، خاک و کود می شود. شما خاک را به همراه کود مخلوط کرده و در گلدان ریخته و در یک گلدان به قطر 30 سانتی متر 4 عدد بذر ذرت را با فاصله مساوی در خام قرار می دهید.

سپس گلدان را در جایی قرار دهید که زیر نور خورشید باشد و همواره خاک گلدان را مرطوب نگه داشته و به آبیاری آن توجه نمایید.

توصیه های مهم برای کاشت ذرت

کاشت هر محصولی نیاز به رعایت نکات و مواردی دارد که در نهایت به بهبود نتیجه کمک کرده و همچنین مرغوبیت و کیفیت محصول نهایی را افزایش خواهد داد. از جمله مهمترین این نکات می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • بهتر است در زمینی که قصد دارید در آن ذرت کشت نمایید، قبل از آن گیاهانی که نیاز به مراقبت زیاد دارد مانند بادمجان و گوجه فرنگی، در آن کشت نشده باشد.
  • دمای محیط باید بین 16 الی 34 درجه باشد.
  • بهتر است برای برداشت محصولی مرغوب تر خاک را از علف های هرز پاک کنید.
  • برای دور شدن حشرات از محصول از روغن های گیاهی استفاده نمایید.
  • در صورت آسیب دیدن گیاه، قسمت های آسیب دیده را از گیاه جدا کنید.
  • برای حفظ گیاه از حمله پرندگان می توانید بعد از گرده افشانی، آن را با کیسه های کاغذی مخصوص بپوشانید.

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *