طرز کاشت سبزه عدس برای عید
هفت سین، نماد باستانی ایران بوده و از دیرباز برپایی و آماده سازی آن در دوران نوروز از اهمیت بالایی برخوردار بوده است. سبزه به عنوان یک سین آن که سمبل سرسبزی، نشاط، رونق و خرمی است، جزء جدایی ناپذیر سفره هفت سین ایرانیان به شمار می رود. بیشتر افراد تمایل دارند کاشت سبزه عید نوروز را با سلیقه خود انجام دهند تا هم زیبایی بیشتری داشته و هم از کیفیت و ماندگاری بالاتری برخوردار باشد تا در 13 روز عید بر سر سفره هفت سین سرحال باقی بماند. برای سبزه عید، عموما از بذر سبزیجات استفاده می کنند اما می توان از حبوباتی چون عدس نیز در این کار بهره برد. در ادامه به شرح فوت و فن تهیه سبزه عدس پرداخته ایم.
ملزومات کاشت سبزه عدس برای عید
کاشت سبزه عید همانطور که از سوی افراد و به صورت شخصی انجام می شود ممکن است در شب های پیش از عید تبدیل به یک کسب و کار شده و برخی افراد با کاشت و تولید در تعداد زیاد، آن را به فروش خریداران اقلام مربوط به هفت سین برسانند. این افراد بهتر است با اطلاع از قیمت عمده عدس برآورد درستی از میزان خرید و به تبع تولید آن داشته باشند. مواد لازم جهت تهیه این سبزه در جدول زیر آمده است.
وسایل لازم برای کاشت سبزه عدس در یک ظرف متوسط |
1 لیوان عدس |
3 لیوان آب |
ظرف سبزه |
پارچه نخی |
قدم به قدم مراحل کاشت سبزه عدس
برای داشتن یک سبزه پرپشت و زیبا تا شروع عید به زمانی حدود 15 الی 18 روز احتیاج دارید تا برای کاشت آن دست به کار شوید. هر چه با ظرافت و سلیقه و همچنین مراقبت بیشتری این کار را انجام دهید، بالطبع نتیجه بهتری دریافت خواهید کرد. پس با مراحل کاشت سبزه عدس، قدم به قدم همراه باشید.
مرحله 1: خیس کردن عدس ها
مقدار مناسبی از عدس را در ظرف متوسطی شست و شو دهید تا خاک و سنگ ریزه های آن جدا شود. سپس در همان ظرف تا حدی آب بریزید که کمی بالاتر از حجم عدس را فرا گیرد و اجازه دهید در آب و در دمای محیط به اندازه 3 روز باقی بماند تا بدین ترتیب، سختی دانه از بین رفته و آماده جوانه زدن شود.
مرحله 2: تعویض روزانه آب عدس
هر روز آب عدس را عوض کنید تا عدس ها در آب تازه شناور باشند. فقط توجه داشته باشید که بیش از حد آب نریزید، زیرا عدس آب اضافی را به خود جذب می کند و ممکن است در اثر این عمل له شود.
مرحله 3: قرار دادن عدس ها در دو لایه پارچه
آب عدس را خالی کنید؛ یک ظرف مناسب بردارید و کف آن را با یک پارچه نخی بپوشانید. سپس عدس هایی که چند روز در آب بودند و الان حجیم شده اند را روی آن بریزید. باقی مانده پارچه را روی عدس ها کشیده و آن ها را بپوشانید.
مرحله 4: آب پاشی به اندازه
هر روز با یک اسپری آب روی عدس ها را آبپاشی کنید تا نرم و آبدار بمانند. به هیچ وجه نگذارید پارچه خشک باشد. در این مرحله نیاز است تا ظرف حاوی دانه ها را در محلی با نور ملایم و غیر مستقیم نگهداری کنید.
مرحله 5: انتقال به ظرف مناسب
حدودا دو الی سه روز بعد جوانه ها نمایان می شوند که در این مرحله باید پارچه را بردارید و به آرامی سبزه را به ظرف اصلی در نظر گرفته شده منتقل کنید. همچنان لازم است به صورت ملایم عدس ها را آبیاری کنید و در آب غرقه نسازید. خرده فروشانی که در ایام عید با نرخ بالای فروش عدس مواجه هستند می توانند برای کسب اطلاع از خرید عمده عدس به لینک ذکر شده مراجعه کنند.
چگونه یک سبزه پرپشت داشته باشیم؟
به طور کلی برای داشتن یک سبزه پرپشت باید نکاتی را رعایت کرد که از زیبایی آن کم نشود. نکاتی از جمله:
- از مقدار مناسبی بذر یا حبوبات به تناسب ظرف مورد نظرتان استفاده کنید. حجم بالای بذر مانع از رسیدن آب و نور کافی به سایر دانه ها می شود.
- بهترین ظرف برای کاشت سبزه ظروف سفالی هستند اما می توانید از ظروف چینی هم استفاده کنید.
- به اندازه آب دهید. آب کم در مرحله جوانه زنی باعث رشد ضعیف و آب زیاد موجب کپک زدن و گندیده شدن سبزه می گردد.
نکاتی برای نگهداری و ماندگاری سبزه عدس
چه نکاتی را رعایت کنیم که سبزه تا روز 13 به در سرحال و سالم بماند؟ بدیهی است همانطور که نگهداری در مرحله کاشت مهم است، در مرحله رشد کامل نیز اهمیت دارد.
- سبزه عید را به صورت روزانه و به اندازه آبیاری کنید.
- بهتر است از یک اسپری آب برای آبیاری استفاده کنید تا دانه ها ضمن مرطوب بودن در آب شناور نباشند.
- سبزه را در محلی با نور ملایم و غیر مستقیم قرار دهید. نور شدید و سوزان آب سبزه را خشک و نور کم، مانع رشد کافی آن می شود.
- در محلی با دمای معمولی از سبزه نگهداری کنید تا در اثر گرمای بالا گندیده نشود.
چند نکته که شاید تا الان نمی دانستید!
- هر چقدر ظروفی که استفاده می کنید کم عمق تر باشند، عمر سبزه شما بیشتر شده و سرحال تر باقی می ماند.
- همانطور که ذکر شد، ظروف سفالی مناسبت ترین شرایط را برای نگهداری سبزه دارند. در درجه دوم از ظروف چینی استفاده کنید.
- گاهی ممکن است که متوجه شوید سبزه به حالت کج رشد می کند. برای جلوگیری از این موضوع هر روز ظرف را در جای خودش بچرخانید.
- اگر می خواهید سبزه بیش از حد نکند، شب ها ظرف سبزه را در محیط نسبتا خنک نگهداری کنید.
- برای این که سبزه زرد نشود، آب نباید کف ظرف بماند و همچنین محیط نیز نباید گرم باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.