17 مورد از خواص عجیب نخود که احتمالا از آن ها بی خبرید!
نخود یکی از گیاهان یک ساله در دسته حبوبات شناسایی شده است که تقریبا 25 تا 30 سانتی متر ارتفاع دارد. این دانه مغذی دارای دوتیپ تابستانه و زمستانه بوده که برای رشد، نیازمند آب و هوای اقلیمی و خشک می باشد. نخود به دلیل داشتن فیبر زیاد در تهیه انواع سالاد، سس، نان و … استفاده می شود. همانطور که می دانید کربوهیدارت نقش اساسی در تامین انرژی رسانی به بدن را دارد که مصرف روزانه نخود، انرژی مورد نیاز در سطح بدن را فراهم می آورد. از همین رو و در راستای افزایش تقاضا، خرید عمده نخود نیز روند افزایشی داشته است.
ارزش غذایی نخود
نخود که عنوان لوبیا گارانزو نیز در جهان شناخته می شود، نوعی از حبوبات است که دارای پروتئین، فیبر و کربوهیدات زیادی می باشد. همچنین این محصول به دلیل داشتن مقدار زیادی از مواد مغذی و کالری پایین یک وعده غذایی بسیار مفید به شمار می رود که جزئیات مواد ارزشمند درون آن به شرح جدول زیر است:
ارزش غذایی 100 گرم نخود | |
مواد مغذی | میزان ارزش |
چربی کل | ۶ گرم |
کربوهیدرات | ۶۱ گرم |
پروتئین | ۱۹ گرم |
قند ها | ۱۱ گرم |
کربوهیدرات خالص | 44 گرم |
کلسیم | 100 میلی گرم |
مس | 0.85 میلی گرم |
آهن | 24 میلی گرم |
منیزیم | 115.00 میلی گرم |
فسفر | 366.00 میلی گرم |
پتاسیم | 875.00 میلی گرم |
سلنیوم | 8.20 میکروگرم |
سدیم | 24 میلی گرم |
روی | 3.43 میلی گرم |
آب | 11.53 گرم |
کلسترول | — |
ویتامین B1 | 0.48 میلی گرم |
ویتامین B2 | 0.21 میلی گرم |
ویتامین B3 | 1.54 میلی گرم |
ویتامین B6 | 0.54 میلی گرم |
ویتامین B9 | 557.00میکروگرم |
ویتامین B12 | — |
ویتامین C | 4 میکروگرم |
ویتامین E | 0.82 میلی گرم |
ویتامین K | 9 میکروگرم |
ویتامین A | 3 میکروگرم |
ویتامین D | — |
17 مورد از خواص عجیب نخود که احتمالا از آن ها بی خبرید!
نخود یکی از مقوی ترین حبوبات شناخته شده در سرتاسر جهان به شمار می رود که وجود منابع غنی از مواد معدنی و مغذی در درون این دانه پر خاصیت سبب تاثیر مستقیم آن بر سلامتی بدن شده است. همچنین مصرف این ماده مغذی می تواند در درمان بسیاری از بیماری ها کمک کننده باشد که دراین مقاله قصد داریم هر یک را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار دهیم. اگر با خواند هر یک از این موارد به فکر اطلاع از قیمت عمده نخود افتادید، میتوانید روی لینک مربوط به آن کلیک کنید.
1. تنظیم قند خون
کربوهیدارت موجود در نخود از زمان زیادی برای هضم شدن برخوردار است و به همین علت قند موجود در آن با سرعت بسیار کمی در بدن جذب می شود. از همین رو، مصرف نخود در رژیم غذایی، تنظیم قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت را با خود به همراه دارد.
2. کاهش کلسترول بد
در نخود یک ماده ای به نام دیس لیپیدمی وجود دارد که وظیفه آن جلوگیری از تجمع کلسترول در بدن است. علامت اختصاری کلسترول بد را در آزمایش خون با LDL نشان می دهند که میزان مشخص آن 100 میلی گرم در یک دسی لیتر می باشد. با قرار دادن سه چهارم فنجان نخود در رژیم غذایی خود می توانید کلسترول خون خود را کاهش داده و از خطر ابتلا به سکته و بیماری های مغزی جلوگیری کنید.
3. مفید برای مادران و جنین در دوران بارداری
فولات یکی از ماده های غذایی ضروری برای رشد جنین و حفظ سلامت مادران در دوران باردای است که مصرف نخود در این برهه حساس می تواند این ماده را به بدن انسان برساند. همچنین به غیر از فولات، با مصرف یک فنجان نخود می توانید 12 گرم فیبر رژیمی و 15 گرم پروتئین مورد نیاز بدن در یک روز را تامین کنید.
4. حفظ سلامت استخوان ها
نخود از منابع سرشار از کلسیم، آهن و فسفات به شمار می رود که در حفظ سلامت استخوان ها بسیار مفید هستند. امروزه پوکی استخوان یک اختلال تقریبا همه گانی در بین عموم مردم محسوب می شود که اگر به آن رسیدگی نشود می تواند درد مفاصل و کمر را با خود به همراه داشته باشد.
از دیگر مواد مغذی موجود در نخود که در حفظ و سلامت استخوان ها بسیار مفید می باشد کلاژن، منگنز و زینک است که تمامی آن ها برای ساخت غضروف از جمله مواد مورد نیاز ضروروی به حساب می آیند.
5. بهبود سلامت چشم ها
امروزه اکثریت انسان ها در طول روز، زمان زیادی را در مقابل صفحه کامپیوتر صرف می کنند که این عمل تاثیرات مخربی بر سلامت چشم ها می گذارد. از آن جا که نخود حاوی ویتامین A است می تواند در احیای سلامت چشم و بینایی تاثیر مثبتی برجای بگذارد. ویتامین A یک ویتامین اصلی برای غشا مخاطی و پوست محسوب می شود، بنابراین اگر نخود را در رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید، بهبود بینایی و جلوگیری از آسیب رادیکال های را برای سلامت بدن خود رقم خواهید زد.
6. حفظ سلامت قلب و عروق
تحقیقات کارشناسان در زمینه سلامت قلب نشان می دهد که حفظ تعادل سطح کلسترول موجود در خون تاثیر مستقیم بر اندام های حیاتی مانند قلب با خود به همراi دارد. داشتن نخود در رژیم غذایی روزانه به خاطر داشتن فیبر زیاد و و چربی های مفید، موجب کاهش سطح کلسترول بد و همچنین جلوگیری از تشکیل الکترون های آزاد در بدن می گردد.
7. حفظ سلامت پوست و مو
منگنز یکی از عناصر مفید و ضروری برای سلامت پوست به شمار می رود که نقش آن در حفظ سلامتی پوست، کاهش چین و چروک و همچنین مبارزه با رادیکال های آزاد می باشد.
نخود سرشار از ویتامینهای A، B، E و امگا 6 است که هر کدام می توانند موجبات افزایش و حفظ سلامت دانه های مو را فراهم آورند. در واقع مصرف این ماده مغذی باعث گردش خون در پوست سر می شود که یک نکته طلایی در حفظ پوست سر به شمار می رود.
از دیگر خواص این دانه ارزشمند در حوزه سلامت مو می توان به درمان شوره سر اشاره داشت. برای تحقق یافتن این امر لازم است 6 قاشق غذاخوری آرد نخود را با آب ترکیب نمایید و خمیر به دست آمده را به مدت 5 دقیقه بر روی پوست سر خود قرار دهید و سپس آبکشی کنید. این عمل موجب رفع شوره سر و همچنین پیشگیری از عفونت های قارچی احتمالی می شود.
8. تقویت سیتسم عصبی
خواص موجود در نخود می تواند بر روی عملکرد مغز و سلامت روان تاثیر بسیار مطلوبی داشته باشد زیرا وجود یک مواد مغذی به نام کولین در این دانه خوشمزه، نقش مهمی در عملکرد مغز ایفا می کند. همچنین نخود مقدار زیادی منیزیم را در درون خود جای داده است که این ماده معدنی برای عملکرد سلول های عصبی از اهمیت بالایی برخودار است.
9. کاهش خطر ابتلا به سرطان
خوردن منظم نخود ممکن است منجر به کاستن از سرعت رشد علائم رشد سلول های سرطانی شود. همچنین مطالعات انجام شده نشان می دهد که نخود می تواند علائم سرطان روده بزرگ را به حداقل برساند. نخود در حفظ سیستم گوارشی سالم بسیار موفق بوده و جهت پاکسازی انواع سموم و باکتری های بد مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول رشد باکتری های سالم را با متعادل کردن سطح PH بدن افزایش می دهد که به طور قابل توجهی التهاب را به حداقل می رساند. به عبارت دیگر، با این امر سلول های سرطانی در بدن تکثیر و گسترش نخواهند یافت.
10. سلامت شریان ها
بالا رفتن و پایین آمدن سطح کلسترول در بدن تاثیر مستقیم بر فشار خون دارد. یکی از راه های حفظ تعادل میزان کلسترول، قرار دادن فیبر به مقادیر بالا در رژیم غذایی روزانه می باشد که به تولید یک ماده ژل مانند در دستگاه گوارش کمک می کند. شما می توانید با مصرف سه چهارم فنجان نخود پخارپز یا آب پز به طور قابل توجهی خطر ابتلا به فشار خون، حملات قلبی و سکته را در طول عمر کاهش دهید.
11. درمان لکودرما
یکی دیگر از خواص این ماده مغذی درمان بیماری پوستی لکودرما است. برای کاهش لکه های لکودرما در ابتدا می بایست یک فنجان نخود را به همراه هشت گرم تریفلا در آب به مدت 24 ساعت بخیسانید و از جوانه زدن از آن به عنوان ماسک بر نواحی مد نظر استفاده کنید.
12. کنترل اشتها و کاهش وزن
تحقیقات نشان داده است که مصرف فیبر می تواند موجبات کاهش وزن را با خود به همراه داشته باشد چرا که نخود مقدار زیادی فیبر و پروتئین در درون خود جای داده است. به عبارت دیگر مصرف فیبر موجب می شود دیرتر احساس گشنگی کنید و میل به غذا خوردن را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. همچنین نخود در کنترل قند خون تاثیر شگفت انگیزی دارد که همین امر موجب افزایش سطح انرژی در بدن می شود و روشی کارآمد برای کاهش وزن به شمار می رود.
نکته دیگری که اشاره به آن خالی از لطف نمی باشد میزان کالری بسیار پایین این مواد غذایی است، این دانه مغذی می تواند عادت های بد غذایی را کنترل کند و کاهش وزن را با خود به همراه داشته باشد.
13. منبع پروتئین گیاهی
نخود به دلیل داشتن پروتئین فراوان در درون خود یک گزینه بسیار مناسب برای افراد گیاه خوار محسوب می شود. هر نصفه فنجان نخود، 15 گرم پروتئین خالص به بدن می رساند که این مقدار حس سیری در افراد ایجاد کرده و وزن آن ها را کنترل می کند. کمبود پروتئین در بدن می تواند مشکلات متعددی از جمله خستگی، اختلالات قلبی، آب مروارید و اخلال در تنطیم هورمون ها داشته باشد که می توان با مصرف حبوبات از جمله نخود در صدد رفع این مشکلات برآیید.
14. رفع موهای زائد صورت
همان طور که در موارد فوق اشاره شد، نخود یک منبع غنی برای دریافت منگنز است که از نظر کارشناسان یک عنصر بسیار مفید برای سلامت پوست می باشد. از دیگر کارایی های این دانه اعجاب انگیز، رفع موهای زائد بدن است. برای انجام این عمل در ابتدا می بایست زردچوبه و آرد نخود را با یکدیگر مخلوط نمایید تا یک خمیر نرم درست شود. سپس این خمیر را به مدت 10 الی 15 دقیقه بر روی پوست خود بگذارید و با آب ولرم بشورید. برای کسب نتیجه این ماسک را به صورت منظم در طی یک ماه انجام دهید.
15. کمک به درمان بیماری یرقان
یکی از راه های درمان یرقان و استفراغ مربوط به آن استفاده از ترکیب نخود و شکر زرد می باشد. یک فنجان نخود را به مدت یک شبانه روز بخیسانید و سپس در روز بعد با شکر زرد مخلوط کرده و میل نمایید.
16. تنظیم خواب راحت
نخود دارای مقادیر زیادی اسید آمینه، تریپتوفان، سروتونین است که تمامی آن ها نقش مهمی در تنظیم خواب دارند. بد نیست بدانید حبوبات سرشار از پاناتونیک یا همان ویتامین B5 هستند که در طول خواب به مغز کمک می کند ماده ای به نام استیل کولین تولید کند. فرآیند مذکور منجر به بهبود و عملکرد مغز می شود که در نهایت تنظیم چرخه خواب را با خود به همراه دارد.
17. بهبود وضعیت سیستم ایمنی
نخود سرشار از آهن و اسیدفولیک است که به انتقال اکسیژن در بدن کمک می کنند و موجب بهبود و بالا رفتن سطح ایمنی در بدن می شود. عدم انتقال اکسیژن سبب تاثیراتی زیان آوری همچون خستگی، سرگیجه، ناتوانی و ضعف می گردد که می توان با داشتن رژیم غذایی سالم و مصرف حبوبات وضعیت سیتسم ایمنی را به بالاترین درجه کیفی خود رساند.
مضرات مصرف نخود
همان طور که تا اینجا مقاله مطالعه کردید، نخود خواص و فواید بسیاری را دارا می باشد ولی یک سوال در ذهن ها باقی می ماند که آیا این دانه خوراکی عارضه خاصی ندارد؟ در پاسخ به این سوال می بایست گفت خوردن نخود به کلی دارای عوارض چشم گیری نمی باشد ولی همان طور که می دانید زیاده روی در هر ماده غذایی حتی اگر مفید باشد، سلامتی انسان را به خطر می اندازد که نخود نیز از این قائده مستثنی نیست. اگر بخواهیم به طور کلی به عوارض احتمالی زیاده روی در مصرف این محصول بپردازیم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- نفاخ
- دیر هضم شدن غذا
- تداخل با داروها
- تجمع اسید اوریک در مفاصل
- ایجاد حساسیت های آلرژیک
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.